Cicevac-Razanj NeZavisan web portal

Mladenački sabor u Ćićevcu 2015

Ćićevac je opština bogate tradicije i viševekovne istorije, poznata po kulturno- istorijskom nasleđu: Mojsinjskoj Svetoj gori, sa preko 70 crkava i crkvišta iz ranog srednjeg veka, Kuli Todora od Stalaća, ostacima rimske pekare u Stalaću. Grad Stalać se nalazi na levoj obali Južne Morave i jedno je od najčuvenijih mesta u ovom delu Srbije, opevan i u narodnim pesmama. Srednjevekovni Grad Stalać je građen kao tvrđava sposobna za samoodbranu sa jedinstvenim sistemom bedema, kapija i kula. Izgradnja tvrđave je započeta oko 1370. godine, a porušena je 1413. godine u borbi protiv Turaka, gde je život izgubio Vojvoda Prijezda.

cicevac mladenci2

Uz pomoć opštine Ćićevac, predsednika opštine Zlatana Krkića i referenta opštih i organizacionih poslova Tatjane Karić ova manifestacija je privukla veliki broj izlagača, prodavaca i posetilaca.  Opština Ćićevac i Narodna biblioteka Ćićevca su ove godine organizovali šesti po redu mladenački sabor, na gradskom trgu. U okviru ove manifestacije nastupio je veliki broj izlagača ručno rađenih proizvoda, bila je degustacija starinskih jela ‚‚Kao iz bakine kuhinje‚‚. Bilo je dosta izlagača iz Makedonije i Slovenije, koji su svojim proizvodima ulepšali štandove. U okviru manifestacije Mladenački sabor prikazani su stari običaji srpske svadbe, darivanje mladenaca, modna revija ručno rađenih predmeta, Živice Vidanović iz Aleksinca. U okviru kulturno - umetničkog programa nastupila su:

  • Dečiji opštinski hor Zvončići,
  • KUD Moravac iz Ćićevca,
  • KUD Vojvoda Prijezda iz Stalaća,
  • KUD Oladinac iz Pojata,
  • KUD 9. Avgust iz Lučine.

 KUD “Moravac“ ima preko 100 članova, koje je 2012. godine obeležilo značajan jubilej – 50 godina rada. Osnovan je davne 1962. godine. Prvi predsednik i umetnički rukovodilac ovog društva bio je Predrag Popović Baja, a njegovi najčuveniji koreografi bili su Milan Živković Žuži, Vukadin Milenković i Dušan Radosavljević Ćuk. Sadašnji članovi „Moravca“ posebno su ponosni na fantastičnu generaciju sedamdesetih godina prošlog veka koja je slavu ovog kulturno-umetničkog društva širila ne samo po Jugoslaviji, već i po inostranstvu. U to vreme najbolji igrači „Moravca“ bili su Ivan Petković Batica, Miloš Mašić, Vladimir Došljak, Milutin Vulić, Dobrica Arsenijević, Olivera Zdravković, Vesna Valić, Slavica Stojanović, Mirjana Stanojević, Ljiljana Stanojević, Slavica Jovanović i drugi. Tih godina je u okviru „Moravca“ uspešno radila i dramska sekcija.

cicevac mladenci

Sadašnji koreograf Dragan Simić zaslužan je za sve uspehe „Moravca“ od devedesetih godina prošlog veka do današnjih dana. Nove generacije nadmašile su svoje roditelje i uspešno predstavljaju svoj grad i državu gde god se pojave.

cicevac mladenci3

Dečji opštinski hor „Zvončići“ počinje sa radom 23.02.2008. godine pod rukovodstvom Nadice Milosavljević, koje potom preuzima profesorka Verica Marković. Hor je, po potrebi, učestvovao na likovnim izložbama koje su organizovane u Narodnoj biblioteci, na obeležavanju Dana opštine, u programu za Mladence, i sl. I danas vrlo uspešno radi i okuplja najmlađe muzički talentovane Ćićevčane.

M.S.

BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates