Cicevac-Razanj NeZavisan web portal

Opet vozom do Kruševca

JP „Železnice Srbije“ 06.01.2014 godine su nakon punih 8 godina, uspostavile redovan železnički saobraćaj između Kruševca i Stalaća, odnosno na relaciji Kraljevo – Kruševac – Stalać – Paraćin. Promotivnoj vožnji prisustvovali su gradonačelnik Bratislav Gašić, zamenik gradonačelnika Siniša Maksimović i predsednik Skupštine akcionara ovog javnog preduzeća Zoran Anđelković.

voz krusevac stalac

 

Zbog lošeg stanja železničke infrastrukture na ovoj relaciji, putnički vozovi između Kruševca i Stalaća nisu se saobraćali od 2005. godine. Zahvaljujući maksimalnom zalaganju rukovodstva Grada Kruševca, na čelu sa gradonačelnikom Bratislavom Gašićem i uz angažovanje stručnih službi JP „Železnice Srbije“, putnički saobraćajni režim se ponovo uspostavlja.

Govoreći o novom poslovnom poduhvatu JP „Železnice Srbije“ i kruševačke lokalne samouprave, Gradonačelnik je istakao višestruki značaj . Pre svega, povoljna cena vožnje za đake i radnike, ali i povezivanje srca Srbije sa Koridorom 10, odnosno pojačavanje saobraćajne infrastrukture što je povoljnost presudna za investitore.
Na ovoj relaciji dnevno će saobraćati po dva voza, iz Kraljeva i Paraćina, (ujutru i posle podne), u skladu sa potrebama putnika iz regije. Na taj način uspostavlja se i nova poslovna praksa usklađivanja reda vožnje u odnosu na zahteve klijenata.

Putovanje vozom između Kraljeva i Paraćina, preko Kruševca i Stalaća trajaće 2 sata i 50 minuta, a prema utvrđenom redu, Kruševljani će svakoga dana imati po dva polaska do Stalaća i Paraćina. Putovanje iz Kruševca do Stalaća trajaće 30 minuta, do Paraćina 55, a do Kraljeva 1 sat i 53 minuta.

Inače, pruga Kraljevo – Kruševac – Stalać prepravljena je između 1956. i 1961. godine, od pruge uzanog koloseka u prugu sa standardnim, normalnim kolosekom. Pruga Kraljevo – Kruševac – Stalać duga je oko 71 kilometar, sa 23 stanice na ovom pravcu, od kojih su najznačajnije Kruševac, Trstenik i Vrnjačka Banja.

Pruga je projektovana za brzinu od 60 km/h, a između Kruševca i Kraljeva za 100 km/h. Na pruzi postoji 31 most i 85 putnih prelaza od kojih je 70 osigurano drumskom signalizacijom, jedan svetlosnom, a 12 prelaza polubranicima.