selo Grad Stalać

Подробнее на сайте: http://grand-finance.ru http://tryjoomla.nethttp://body-treatment.ruhttp://repair-dwelling.ru http://choose-house.ruhttp://my-immobility.ruhttp://kupil-jilie.ru http://health-treatment.ruGo to top of pagehttp://java-code.ruhttp://buy-immobility.ru http://dohodok.ru
http://my-houseroom.ru
http://maintain-health.ruhttp://joomspider.com http://leadnews.ru
kula Todora od Stalaca
Selo pod nazivom Grad Stalać leži na levoj obali Južne Morave udaljeno 2.5 km od ušća Južne i Zapadne Morave. Ima 878 stanovnika koji se bave ratarsko-vinogradarskom i poljoprivrednom proizvodnjom. Da je na ovoj lokaciji život postojao i u dubokoj prošlosti potvrdjuju lokaliteti na potesu ’’Ukosa’’ gde se nalaze ostaci rimskkog utvrdjenja. Predmeti ranoslovenske kulture na Balkanu iskopani su na lokalitetu ’’Kućište’’, a iznad sela su i ostaci čuvenog srednjevekovnog grada iz doba Kneza Lazara.
ulaz u selo grad stalac
Tvrdjava Stalać je stradala 413. godine od vojske Sultana Muse, koji je razrušio i druge tvrdjave u moravskoj dolini. Tada je u zapaljenom gradu život izgubio i zapovednik grada Stalaća Vojvoda Prijezda, o čemu nam svedoči zapis Konstantina Filozofa.
U selu se nalazi i nova crkva koja je posvećena Sv Trojici i ona je osveštena 1941. godine, u porti crkve nalazi se i stara crkva iz 14. veka posvećena Soptestviju Svetoga Duha.
stare peci u Stalacu
BIGtheme.net Joomla 3.3 Templates